2020-11-17 21:42:04

VIJEST: Srcem, mislima i molitvama za Vukovar

18.11. datum je koji nas svake godine jednako bolno podsjeća na događaje koji su se zbili u Vukovaru 1991. godine.

Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991. godine, a završila 18. studenog iste godine slomom obrane grada koji je 87 dana u potpunom okruženju odolijevao neprijatelju.

Vukovar i hrvatsko Podunavlje vraćeno je u sastav Republike Hrvatske mirnom reintegracijom 1997. godine.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara obilježili su i učenici naše škole svojim brojnim aktivnostima.

Učenici petih razreda na satima povijesti naučili su o vučedolskoj kulturi te su nacrtali najprepoznatljiviji predmet - Vučedolsku golubicu, koja je postala simbolom grada Vukovara. Učenici su svoje golubice ukrasili raznobojnim ornamentima. Kako je golubica i simbol mira, ispisali su poruke mira na svojim radovima.

Učenici sedmih i osmih razreda koji pohađaju dodatnu nastavu povijesti reciklirali su stare staklenke i dali im novi izgled. Zadatak je bio obojiti i ukrasiti staklenke u prepoznatljivim bojama hrvatskih nacionalnih obilježja ili simbolima Vukovara te od njih načiniti lampione. Ovom aktivnošću uštedjeli smo na kupnji komercijalnih lampiona, a i svaki lampion dobio je poseban i jedinstven izgled.

Učenici osmih razreda snimili su fotografije na temu Srcem, mislima i molitvama za Vukovar. Zadatak je bio zastati na trenutak, prisjetiti se svih saznanja o događajima u Vukovaru, te svoje osjećaje, misli i dojmove izraziti fotografijom. Inspiraciju su mogli pronaći oko sebe u prirodi ili pak samostalno izraditi kompozciju za fotografiju. Fotografije učenika izložene su u holu škole.

Učenici koji pohađaju izvannastavnu aktivnost Glazbenjaci, koju vodi učiteljica Katarina Josipović, istražili su i izveli pjesme o Vukovaru i pjesme koje su nastale tijekom Domovinskog rata.

S učiteljicom Kristinom Bošnjak, učenici 8.a i 8.b razreda zapalili su svijeće kod spomenika hrvatskim braniteljima u centru Koške te na mjesnom groblju.

   

Fotogalerija

Kristina Bošnjak, učiteljica povijesti


Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić Koška