2020-11-17 16:59:00

VIJEST: Sjećanje na Vukovar

Vukovar je grad na obalama rijeke Dunav. Područje grada je bilo naseljeno 3000 godina prije Krista. U Vukovaru su također bili domovi i vikendice mnogih plemića i kraljevskih obitelji.

Radi svoje blizine granici Srbije, u kolovozu 1991. godine, JNA sa tenkovima i zrakoplovstvom kreće u napad na Borovo Naselje i Vukovar. Na grad svakoga dana padaju stotine projektila, bombi i topovske artiljerije. Vukovar brani tek 1800 branitelja, od kojih mnogi nisu znali rukovati oružjem ili nisu imali adekvatnu opremu. Streljiva je bilo malo, odjeće i obuće još manje. Svakoga dana pristižu novi vojnici, a bolnica se puni ranjenicima. JNA i Paravojne postrojbe ne poštuju oznaku bolnice te napadaju, raketiraju, bombardiraju te se radi toga ranjenici sele u podrume. O svemu ovome izvještavao je s Radio Vukovara novinar Siniša Glavašević. Svake bi večeri na radiju čuli njegov glas, izvještavao je o stanju u sada već opkoljenome gradu. Što je vrijeme više odmicalo manje su šanse bile za pobjedu branitelja, ali ljudska je snaga i želja jača od svega, tako da se bitka nastavila. Obrana grada se vodila na više područja. Na Trpinjskoj cesti branitelji predvođeni Blagom Zadrom uspješno sprječavaju proboj oklopnih vozila u grad. Zato se Trpinjska cesta naziva grobljem tenkova. Na njoj je uništeno i onesposobljeno više od 400 tenkova i oboreno 23 zrakoplova. Nakon 3 mjeseca branitelji su iznemogli, ostali su bez streljiva, u bolnici nedostaje medicinskih potrepština. U bolnicu dolazi konvoj UN-a i pregovara neuspješno o oslobađanju ranjenika. Dok pregovaraju na drugom ulazu većina ranjenika je autobusima odvezena u nepoznatome smjeru.

Grad Vukovar je pao dana 18.11.1991. Branitelji pokušavaju izaći iz grada prtenim putevima, sporednim cestama. Dana 20.11.1991. palo je Borovo Naselje, te tim datumom završava svaka organizirana obrana grada. Po odlasku UN-a na desetke tisuća stanovnika Vukovara su bili prognani iz grada, dok su branitelji izdvajani iz kolona, raspoznavali su ih po žutim Borovskim cipelama, Zengama. Poslani su u logore u Srbiji ili su završili svoje živote na Ovčari i Veleprometu zajedno sa mnogim civilima i ranjenicima iz Vukovarske bolnice. Među njima se nalazio francuski dragovoljac Jean-Michel Nicolier, čija je sudbina nepoznata. Vukovar je vraćen Republici Hrvatskoj početkom 1998. Grad je ranjen i godinama poslije vide se oštećenja od granata na Vukovarskome vodotornju, dvorcu i mnogim drugim građevinama.

Danas grad sjaji nekim drugim svjetlom, obnovljen je dvorac i vodotoranj, ali još uvijek se osjeća da veliki broj vukovaraca nije u svojim domovima.

Marko Drašinac, 7.b, webnovinar


Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić Koška